Find us on social networks

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK

Image Alt

Zdjelarević

  /  Wine Office   /  Zdjelarević Wine Office
Zdjelarević Wine Office - Zdjelarević Vino Selekcija

Zadovoljstvo kupnje vina koje će pobuditi doživljaj i emociju te pružiti dobru i cjelovitu informaciju u komunikaciji sa stručnom i educiranom osobom misija je našeg novog promocijskog ureda i vinoteke sa planiranim otvorenjem od 01.10.2019. na lokaciji Miramarska cesta 24, u Zagrebu ( u foajeu zgrade Hotela International i poslovnog tornja).

Osim vina iz proizvodnje ZDJELAREVIĆ VINO SELEKCIJA, proširena ponuda vina bazirati će se na probranim vinima svih hrvatskih regija, autohtonih i tradicijskih sorti. Željeni izazov izvrsnosti usmjeriti ćemo strogom kriteriju odabira prvenstveno malih i ekxluzivnih serija vina ne dostupnih u drugim maloprodajama.
Javna obavijest o otvorenju slijedi!

HRVATSKE REGIJE VINA

HRVATSKA ZEMLJA VINA

Hrvatsko Jadransko more poveznica je mediteranskog mora sa srcem Europe. Uza najljepšu obalu i otoke Sredozemlja tople struje duž hrvatske obale od Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke do Istre, sobom nose mediteranski klimatski utjecaj dijelom i u kontinentalne predjele središnje i istočne Panonske hrvatske.

Povijest širenja uzgoja vinove loze Mediteranom potječe još od vremena Rimskog carstva gdje pripadaju i naši današnji prostori. Hrvatska tako i danas čini jedno od najvrjednijih svjetskih područja za uzgoj vinove loze. Sa četiri različitih mikro klimatskih vinogradarskih zona i brojnim autohtonim vrstama vinove loze Hrvatska je među rijetkim zemljama u kojima se danas uzgajaju i brojni svjetski poznate vrste vinove loze.

Revitalizirana moderna vinska proizvodnja u proteklih 30. godina učinila je danas Hrvatsku jednom od najperspektivnijih svjetskih vinskih mikro regija. Bogatstvo autohtonih vrsta vinove loze u svim regijama i preko 2.500 malih obiteljskih vinarija danas čine veliko bogatstvo u ponudi vina pa sa pravom možemo reći da je hrvatska danas prava mala draguljarnica svjetske vinske scene.

Zbog ukupno relativno male produkcije vina ista se jednako tako malo izvoze pa većinu tih vrijednih ali i rijetkih vina možete uživati samo za vrijeme Vašeg boravka u Hrvatskoj.

REGIJA – BREGOVITA HRVATSKA

Bregovita Hrvatska kao središnji dio kontinentalnog dijela Hrvatske obuhvaća vinogorja u okruženju gradova Zagreba, Jastrebarskog, Siska, Kutine, Varaždin i Čakovca sa vinogorjima Plešivica, Zagorje I Međimurje, Pokuplje, Prigorje i Bilogora. Ova je regija specifična po umjeranoj kontinentalnoj klimi što pogoduje uzgoju pretežito bijelih kultivara vinove loze poput: Šipona, Škrleta, Graševine, Rajnskog rizlinga, Pinota bijelog, Pinota sivog, Sauvignona, Muškata, Chardonnaya i ponekog crvenog vinskog kultivara poput Pinota crnog i Portugisca. Stilski to je regije prepoznatljiva po proizvodnji svježih, laganih i aromatičnih bijelih vina a posebno se ističe dobrim osnovama za proizvodnju pjenušaca i vrhunskih predikatnih vina izbornih, kasnih i ledenih berbi.

GASTRONOMIJA
OBILJEŽJA – SREDNJE EUROPSKA, BEČKA I MAĐARSKA KUHINJA
HLADNA PREDJELA – Meso iz tiblice, paštete od peradi i gusje jetre, suhomesnati proizvodi
TOPLA PREDJELA – Razne tjestenine, Krpice za zeljem, Trganci, Žganci, Heljdina kaša
JUHE – Bistra kokošje i pureća, guste juhe – zagorske, bućine i juhe od vrganja
MESNA JELA – Guske, patka, purica, divljač poput zeca, fazana, srne, divlje svinje
PRILOZI – Bundeva, mlinci, heljdina kaša, trganci
DESERTI – Zagorski štrukli, Prekmurska gibanica

REGIJA – SLAVONIJA & HRVATSKO PODUNAVLJE

Omeđena trima velikim rijekama Dravom i Dunavom sa sjevera te Savom sa Juga Slavonija i Podunavlje najveća je vinska regija Hrvatske sa preko 8000 hektara vinograd. Ono obuhvaća slijedeća vinogorja: Daruvarsko, Moslavačko, Brosko posavsko, Kutjevaćko, Našićko Feričanaćko, Baranjasko, Erdutsko i Srijemsko. Prostor je to kojeg karakterizira umjerena kontinentalna klima sa istaknuto toplim ljetima pogodnim za uzgoj velikog broja autohtonih kao i svjetskih bijelih i crvenih vinskih kultivara.

To su bijele sorte: Graševina, Rajnski Rizling, Sauvignon, Chardonnay, Pinot bijeli, Pinot sivi, Traminac te crvene poput: Frankovka, Pinot crni, Cabernet sauvignon, Cebernet franc, Merlot, Syrah. Stilski to je regija koja svojim raznovrsnostima I mineralno bogatim strukturnimm tlima iz sedimenta drevnog Panoskog mora uz specifičnu mikro klimu sa mediteranskim utjecajem daje mogućnost proizvodnje svih modernih kao i tradicionalnih stilova vina: mladih svježi, kompleksnih zrelih i snažnih vina, vina kasnih, izbornih i ledenih berbi te vrlo kompleksnih crvenih vina. Regija je to koja zaslužuje veliku pažnju svakog istinskog ljubitelja vina.

GASTRONOMIJA
OBILJEŽJA – SREDNJE EUROPSKA, BEČKA I MAĐARSKA KUHINJA
PREDJELA – Dimljena riba, suhomesnati proizvodi od svinje i divljaći, kravlji sirevi
TOPLA PREDJELA – Trganci, žganci, taškrle sa sirom
JUHE – Vinska juha, ljuta riblja juha, perkelt od soma, čobanac
MESA JELA – Perad, svinjetina, govedina, teletina, divljač
RJEČNA RIBA – Šaran, Som, Smuđ
DESERTI – Krafne, voćne i sirne pite i savijače, šnenokle

REGIJA – ISTRA & KVARNER

Istra i Kvarner posebna su regija koje obuhvaćaju vinogorja: središnje, istočne I zapadne Istre te na Kvarneru Opatija- Vinodol, Krk, Rab, Cres Lošinj i Pag. Od Istre sa specifičnom crvenicom i bijelom zemljom do Vinodola, Krka, Cresa i Paga sa pjeskovitim i djelom kamenim tlima ovo je područje Mediteranskog klimatskog utjecaja sa blagim utjecajem kontinentalne mikro klime zimi.

Stilski to je regija svježih i vrlo elegantnih bijeli vina I pjenušaca sa nekoliko značajnih autohtonih vrsta, bijele Malvazije, Žlahtine i Gegića te svjetskih poput Chardonnaya, Sauvignona I Muškata dok je od crvenih vrsta najznačajnija autohtona vrsta Teran, uz svjtske poput Cabernet Sauvignona i Merlota. U svakom pogledu brojne male vinarije i vrlo razvijen turizam uzdigle su trenutno ovu vinsku regiju i sortu Malvaziju na vrh popularnosti što se svakako mora uvažavati.

GASTRONOMIJA
OBILJEŽJA – MEDITERANSKA I TALIJANSKA – ISTARSKA KUHINJA
POSEBNOSTI -Tartufi, maslinova ulja, pršuti, sirevi
PREDJELA – Suhomesnati od svinje, boškarina i divljaći, ovčji sirevi, njoki, fuži, tortelini,
JUHE – Istarska vinska supica, maneštre
MESA – Mesa peradi, boškarin, janjetina, divljać
MORSKA – Plava i bijela riba, Mekušci ,školjke, rak

REGIJA – DALMACIJA

Dalmacija je druga vinska regija po veličini no zasigurno prva po značaju. Prostira se južno od otoka Paga na sjevernom dijelu Jadrana, preko Zadra, Šibenika, Splita te srednjo dalmatinskih otoka Braća, Hvara, Visa, Lastova, Korćule I poluotoka Pelješca do Dobrovnika i Konavoskog polja na krajnjem jugu Hrvatske. Izrazito topla mediteranska klima i vrijedni ljudi stvorili su u zemlji I kamenu brojna remek dijela ljudskog uma i ruku vrijednih svakog divljenja, a poneki dijelovi toga prostora stoljetni vinogradi sorte Babić na položaju Bucavc u Primoštenu pripadaju pod zaštitu Unesca.

Šireći se iz prapostojbine Perzije putem Mediterana vinova loza našla je više nego idealno utoćište na ovim prostorima o čemu svjedoći bogatstvo autohtonih vinskih kultivara uzgajanih još od vremena antike i Rimskog carstva. Veći znaćaj identitetu ove regiji daju crvene autohtone vrste: Plavac mali, Crljenak Kaštelanski i Babić dok su od bijelih najznačajnije: Pošip, Grk, Vugava, Maraština, Malvazija dubrovaćka te nešto rjeđe kao što su Darnekuša, Slavogost i Parć. Stilski očekivano ova vina u većini odražavaju karakter Mediteranske klime, karakterna su, snažna te puna energije sunca i mora. Dok je taj stil vina uvijek na ponos samih domaćina, ipak diverzivikacija tržišta kroz potrebe turizma donijela je i novije trendove u stilu proizvodnje sve brojnijih svježijih vina i pjenušaca. Ta je ukupnpst Dalmaciju danas učinila i najcjenjenijom hrvatskom vinskom regijom. Za svakog strastvenog enofila današnjice to je važno znati, istražiti I uživati.

GASTRONOMIJA
OBILJEŽJA – Tradicionalna Mediteranska sa naglaskom Dalmatinska kuhinja
POSEBNOSTI – Pršuti, maslinova ulja, ovčji sirevi
PREDJELA – Marinirana plava riba, školjke, sirova svježa riba ( carppacio ),rižota
JUHE – Bistre riblje juhe, Brudet
JELA IZ MORA – Plava i bijela ribe, rakovi, školjke
MESNA JELA – Goveđa pašticada, jela ispod peke, janjetina sa ražnja