Find us on social networks

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK

Image Alt

Zdjelarević

  /  Novosti   /  Mediji o nama   /  Vina za ljubitelje vječne elegancije
Vina za ljubitelje vječne elegancije

Grof Grasecco

Kao odgovor na svjetski poznata talijanska pjenušava vina Prosecca proizvedena od baznog vina sorte Glera, pomalo poseban i iznenađujući, ali jednostavan i dobar je pjenušac Davora Zdjelarevića proizveden na bazi slavonske Graševine pod imenom Grof Grasecco.

Proizvodnja pjenušaca klasičnom metodom vrenja u boci najveće je iskušenje enološkog umijeća za svakog vinara. Na svjetskoj se vinskoj sceni odavna vode velike utakmice za globalne tržišne udjele u produkciji pjenušavih vina među velikim vinskim zemljama i proizvođačima, a hrvatska scena pjenušavih vina do prije desetak godina bila je u začecima. To je omogućilo brojnim trgovcima da “nakrcaju” police trgovačkih centara dobrim pa i lošijim svjetskim pjenušcima.

Razvoj Hrvatskog tržišta pjenušaca

Istovremeno, cijenjeni hrvatski vinari poput Tomca, Šembera i Koraka iz Jaske te Peršurića iz Istre i Kašnera iz Moslavine, naravno i još poneki, među začetnicima su hrvatskih pjenušaca dobivenih klasičnom metodom vrenja u boci.

Prije petnaestak godina Katunari iz Vrbnika sa svojim pjenušcem Porin među pionirima su proizvođača domaćih pjenušaca dobivenih vrenjem u tankovima ili tzv. Charmat metodom sekundarnog vrenja. Unatoč tome, u proteklom je razdoblju naše tržište sramežljivo istraživalo i malo konzumiralo ovu kategoriju vina, a danas je
ona i u Hrvatskoj konačno akceptirana i popularizirana.

Od velikih vinarija poput Kutjeva, Feravina, Iločkih podruma, Belja, Agrolagune do brojnih manjih vinara iz Slavonije, Zagorja, Međimurja, Istre i Dalmacije, danas gotovo da nema vinske regije i ozbiljnog hrvatskog vinara koji u svom asortimanu već nema ili ne planira proizvoditi pjenušava vina. Hrvatski su pjenušci sada već jako solidni i nimalo lošiji pa počesto i bolji od brojnih uvoznih alternativa na policama.

Grof Millenium Vintage 2000

Jedan od pravih začina ove pjenušave vinske priče neobičan je i moćan hrvatski pjenušac klasične metode, Grof Millenium Vintage 2000, vinara Davora Zdjelarevića. Trenutno je to i jedan od najstarijih komercijalno dostupnih hrvatskih pjenušaca čiju cijenu od 750 kuna realno opravdava njegova kvaliteta i arhivska vrijednost, koja je potvrda znanja, umijeća i poštivanja onoga što je domaće i dobro.

Davor Zdjelarević, kao stari iskusan vinar na vrijeme je prepoznao trend proizvodnje pjenušavih vina te je u svom novom projektu prve difuzne vinarije u Hrvatskoj kreirao cijelu liniju pjenušaca pod brendom Grof. Svako vino iz linije je vrijedno pažnje, a linija obuhvaća Grof Classic Blanc de blancs, Classic Rose, Classic Muscat te već spomenuti vrhunac Grof Millennium Vintage 2000., od sorti chardonnaya i rajnskog rizlinga.

Karakteristike Grof Grasecca

Kao odgovor na svjetski poznata talijanska pjenušava vina Prosecca, proizvedena od baznog vina sorte Glera, pomalo poseban i iznenađujući, ali jednostavan i dobar je pjenušac Davora Zdjelarevića proizveden na bazi slavonske Graševine pod imenom Grof Grasecco (Charmat metoda). Kreativno, ovim je proizvodom Zdjelarević opet otvorio novu temu nadolazećih i sve brojnijih slavonskih pjenušaca.

Njegovu ideju su ubrzo podržali i slijedili i enolozi vinarije Feravino svojom novom serijom pjenušaca uključivo i s Graseccom. Hrvatska pjenušava utakmica se ubrzava, a ljeto je pravi trenutak za hrvatsko pjenušavo osvježenje u omiljenom restoranu ili baru. Tko jednom kuša i otkrije dobre emocije pjenušaca u svakodnevnoj potrošnji, i sam postaje sudionik u razvoju ove sve popularnije vinske kategorije u hrvatskom vinarstvu.