Find us on social networks

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK

Image Alt

Zdjelarević

  /  Novosti   /  Mediji o nama   /  Martinje prije Martinja
Martinje prije Martinja

 

Dok vinari, u nikad ranijoj berbi grožđa, pune podrume plodovima svoga rada i vesele se ranom Martinju, postavlja se pitanje kako iskoristiti kult tržišnog potencijala mladih vina

Sve klinke

Mlada vina

Pitko, lagano, nježno crvene boje… Proizvedeno postupkom karbonske maceracije, svjetski slavno mlado vino Beaujolais iz francuske Burgundije osvojilo je svijet davne 1951. godine. Sličnim su stilom austrijski vinari, proizvodnjom mladih vina od bazične bijele vinske sorte Chasselas blanc podigli trend pijenja mladih svježih vina (Junker wine) popraćen jesenskim gastro kultom – kobasicama i marunima.

Upravo je Davor Zdjelarević, u svojoj inspirativnoj vinskoj kreaciji mladih svježih vina, prije skoro deset godina potaknuo razvoj ove specifične tržišne niše i napravio iskorak u širenju kulture vina među mlađim generacijama. Imenom Klink@ vinar Zdjelarević obratio se novoj tržišnoj populaciji izazvavši i malu kontraverzu komunikacije vina prema mlađoj generaciji. Time je, osim dobro poznatog nam mladog vina Portugisca, Hrvatska otvorila novu tržišnu nišu koju je nedugo nakon vina Klink@ slijedila i vinarija Agrolaguna serijom mladih vina (Lakoća postojanja u Istri).

Karakteristike mladog vina

Činjenica da su mlada vina primarno voćno-cvjetnog karaktera i kao takva zanosna svim ljubiteljima vina, a time logično dopadljiva i mlađoj generaciji, ide u prilog razumijevanju daljnjeg potrebnog podizanja kulture vina u vinskoj zemlji poput Hrvatske.

U Sloveniji se primjerice, u procesu poticanja vinske kulture, na institucionalnoj razini i primjereno današnjem vremenu izdaju brošure poput „Vina v družbi mladih“, autora Zdenka Rajhera i Janeza Vračera, u kojima se mladima na edukativan način podiže svijest o važnosti vinske tradicije, a u Hrvatskoj se objektivno tome još uvijek nedovoljno pridaje važnosti.

Umjereno pijenje vina i upoznavanje mladih s njime

Uz prisutne trendove konzumacije žestokih pića i raznih opojnih droga u našoj mlađoj populaciji, postavlja se pitanje opće društvene i institucionalne odgovornosti za njihovo ublažavanje, kao i za razumijevanje i odgovornost u širenju kulture umjerenog pijenja vina, jednog od najzdravijih pića.

Za promociju vina namijenjenih mladima ne treba raditi agresivne kampanje, u kojima se, primjerice, boca alkoholnog pića u ruci pokušava nametnuti kao simbol zajedništva, pripadnosti kolektivu i opće prihvaćenim,„poželjnim“ društvenim vrijednostima.

Nije li bolje, kaže gospođa Višnja Zdjelarević, približiti mladima kulturu pijenja vina, naučiti ih ponešto o stoljetnoj tradiciji i plemenitosti njihove proizvodnje i običajima vezanim uz vina. Naravno, dodaje, uvijek je stvar u količini, a upravo to će mladi shvatiti približi li im se kultura pijenja vina.

Zaključno, vjerujemo da kreativne, već etablirane vinske inspiracije vinara Davora Zdjelarevića i vina Klink@, u obilatoj berbi 2018. mogu potaknuti i druge vinare da bolje iskoriste tržišni potencijal kategorije mladih – svježih vina.