Find us on social networks

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK

Image Alt

Zdjelarević

  /  Novosti   /  Mediji o nama   /  Kult Plave Kamenice: Zdjelarevićev Muškat Brutal iz 2009. godine impresivno je brutalan
Kult plave kamenice Muškat Brutal 2009

Zagrebačka Dobra vina, jedini hrvatski lokal koji se može pohvaliti Wine Spectarorovim priznanjem Award of Excellence, nedavno je otpočeo s novom serijom tjednih vinskih večera. Krajem proljetne sezone u Dobrim su vinima tako predstavljani Ca del Bosco, Livio Felluga i Willy Brundlemayer, neki od najvažnijih talijanskih i austrijskih vinara.

Prva značajna ovogodišnja večera u podrumu Green Golda bila je, pak, posvećena Davoru Zdjelareviću, jednom od začetnika hrvatske privatne vinske industrije. Prije dvije godine gospodin Zdjelarević prodao je svoje imanje u Brodskom Stupniku, te se počeo baviti “difuznom proizvodnjom vina”

U Zdjelarevićevu rječniku, difuzna proizvodnja vina znači da se on udružuje s uglednim vinarima iz raznih dijelova Hrvatske, pa na njihovu terenu i u njihovim podrumima proizvodi tipična regionalna vina koja se onda prodaju s etiketom ZWS, što znači Zdjelarević Wine Selection.

Regionalna vina pod etiketom ZWS

Tako smo prošle srijede u Dobrim vinima kušali ZWS žlahtinu iz Pavlomira, vrlo dobar ZWS chardonnay iz Erduta i zanimljiv Babić iz šibenskog zaleđa. Uz to, probali smo i zaista ultrakomercijalan charmat pjenušac Grasecco napravljen, naravno, od graševine.

No, apsolutna zvijezda večeri bio je Muškat Brutal iz 2009. godine, napravljen od grožđa iz u slavonskih, bivših Zdjelarevićevih vinograda. Radi se o gotovo suhom muškatu (četiri ili pet grama preostalog šećera), prepunom aroma grožđa, suhog cvijeća i tropskog suhog voća, koji je i danas, poslije sedam godina, nevjerojatno svjež zbog brutalne kiseline.

Muškat Brutal iz 2009. godine jedno je od najboljih vina što ih je Davor Zdjelarević ikad proizveo, a cijenom od 99 kuna u trgovinama, predstavlja prilično nevjerojatnu vrijednost za novac. Nažalost, napunjeno je jedva 2000 buteljki.

-izvor: Kult Plave Kamenice-