• Adventska akcija 15% popusta na sva ZWS vina

  Adventska akcija vrijedi od
  10.12.2018. do 06.01.2019.

  Minimalna narudžba iznos 6 boca
  (moguće kombinirati različite vrste)

  Dostava za područje Republike Hrvatske slijedi u roku 2-4 radna dana nakon uplate.

  Plaćanje je moguće izvršiti putem virmana.

 • Akcija na Klink@ vina

  Akcija vrijedi od 05.10. do 31.12.2018.

  Sve klinke

   

   

   

   

   

   

   

   

  Napomena: Zbog transporta kupnja mora biti zaokružena na 6 boca. Nije obavezno da kupujete istih 6 boca. Trošak dostave na području Hrvatske je 30 kn paket 6/1.

  Provjerite u našem Shopu 🙂

 • Martinje prije Martinja

   

  Dok vinari, u nikad ranijoj berbi grožđa, pune podrume plodovima svoga rada i vesele se ranom Martinju, postavlja se pitanje kako iskoristiti kult tržišnog potencijala mladih vina

  Sve klinke

  Pitko, lagano, nježno crvene boje…, proizvedeno postupkom karbonske maceracije, svjetski slavno mlado vino Beaujolais iz francuske Burgundije osvojilo je svijet davne 1951. godine. Sličnim su stilom austrijski vinari, proizvodnjom mladih vina od bazične bijele vinske sorte Chasselas blanc podigli trend pijenja mladih svježih vina (Junker wine) popraćen jesenskim gastro kultom – kobasicama i marunima.

  Upravo je Davor Zdjelarević, u svojoj inspirativnoj vinskoj kreaciji mladih svježih vina, prije skoro deset godina potaknuo razvoj ove specifične tržišne niše i napravio iskorak u širenju kulture vina među mlađim generacijama. Imenom Klink@ vinar Zdjelarević obratio se novoj tržišnoj populaciji izazvavši i malu kontraverzu komunikacije vina prema mlađoj generaciji. Time je, osim dobro poznatog nam mladog vina Portugisca, Hrvatska otvorila novu tržišnu nišu koju je nedugo nakon vina Klink@ slijedila i vinarija Agrolaguna serijom mladih vina (Lakoća postojanja u Istri).

  Činjenica da su mlada vina primarno voćno-cvjetnog karaktera i kao takva zanosna svim ljubiteljima vina, a time logično dopadljiva i mlađoj generaciji, ide u prilog razumijevanju daljnjeg potrebnog podizanja kulture vina u vinskoj zemlji poput Hrvatske.

  U Sloveniji se primjerice, u procesu poticanja vinske kulture, na institucionalnoj razini i primjereno današnjem vremenu izdaju brošure poput „Vina v družbi mladih“, autora Zdenka Rajhera i Janeza Vračera, u kojima se mladima na edukativan način podiže svijest o važnosti vinske tradicije, a u Hrvatskoj se objektivno tome još uvijek nedovoljno pridaje važnosti.

  Uz prisutne trendove konzumacije žestokih pića i raznih opojnih droga u našoj mlađoj populaciji, postavlja se pitanje opće društvene i institucionalne odgovornosti za njihovo ublažavanje, kao i za razumijevanje i odgovornost u širenju kulture umjerenog pijenja vina, jednog od najzdravijih pića.

  Za promociju vina namijenjenih mladima ne treba raditi agresivne kampanje, u kojima se, primjerice, boca alkoholnog pića u ruci pokušava nametnuti kao simbol zajedništva, pripadnosti kolektivu i opće prihvaćenim,
  „poželjnim“ društvenim vrijednostima. Nije li bolje, kaže gospođa Višnja Zdjelarević, približiti mladima kulturu pijenja vina, naučiti ih ponešto o stoljetnoj tradiciji i plemenitosti njihove proizvodnje i običajima vezanim uz vina. Naravno, dodaje, uvijek je stvar u količini, a upravo to će mladi shvatiti približi li im se kultura pijenja vina.

  Zaključno, vjerujemo da kreativne, već etablirane vinske inspiracije vinara Davora Zdjelarevića i vina Klink@, u obilatoj berbi 2018. mogu potaknuti i druge vinare da bolje iskoriste tržišni potencijal kategorije mladih – svježih vina.

 • Vina za ljubitelje vječne elegancije

  Kao odgovor na svjetski poznata talijanska pjenušava vina Prosecca proizvedena od baznog vina sorte Glera, pomalo poseban i iznenađujući, ali jednostavan i dobar je pjenušac Davora Zdjelarevića proizveden na bazi slavonske Graševine pod imenom Grof Grasecco.

  Proizvodnja pjenušaca klasičnom metodom vrenja u boci najveće je iskušenje enološkog umijeća za svakog vinara. Na svjetskoj se vinskoj sceni odavna vode velike utakmice za globalne tržišne udjele u produkciji pjenušavih vina među velikim vinskim zemljama i proizvođačima, a hrvatska scena pjenušavih vina do prije desetak godina bila je u začecima. To je omogućilo brojnim trgovcima da “nakrcaju” police trgovačkih centara dobrim pa i lošijim svjetskim pjenušcima.

  Istovremeno, cijenjeni hrvatski vinari poput Tomca, Šembera i Koraka iz Jaske te Peršurića iz Istre i Kašnera iz Moslavine, naravno i još poneki, među začetnicima su hrvatskih pjenušaca dobivenih klasičnom metodom vrenja u boci. Prije petnaestak godina Katunari iz Vrbnika sa svojim pjenušcem Porin među pionirima su proizvođača domaćih pjenušaca dobivenih vrenjem u tankovima ili tzv. Charmat metodom sekundarnog vrenja. Unatoč tome, u proteklom je razdoblju naše tržište sramežljivo istraživalo i malo konzumiralo ovu kategoriju vina, a danas je
  ona i u Hrvatskoj konačno akceptirana i popularizirana.

  Od velikih vinarija poput Kutjeva, Feravina, Iločkih podruma, Belja, Agrolagune do brojnih manjih vinara iz Slavonije, Zagorja, Međimurja, Istre i Dalmacije, danas gotovo da nema vinske regije i ozbiljnog hrvatskog vinara koji u svom asortimanu već nema ili ne planira proizvoditi pjenušava vina. Hrvatski su pjenušci sada već jako solidni i nimalo lošiji pa počesto i bolji od brojnih uvoznih alternativa na policama.

  Jedan od pravih začina ove pjenušave vinske priče neobičan je i moćan hrvatski pjenušac klasične metode, Grof Millenium Vintage 2000, vinara Davora Zdjelarevića.
  Trenutno je to i jedan od najstarijih komercijalno dostupnih hrvatskih pjenušaca čiju cijenu od 750 kuna realno opravdava njegova kvaliteta i arhivska vrijednost, koja je potvrda znanja, umijeća i poštivanja onoga što je domaće i dobro. Davor Zdjelarević, kao stari iskusan vinar na vrijeme je prepoznao trend proizvodnje pjenušavih vina te je u svom novom projektu prve difuzne vinarije u Hrvatskoj kreirao cijelu liniju pjenušaca pod brendom Grof. Svako vino iz linije je vrijedno pažnje, a linija obuhvaća Grof Classic Blanc de blancs, Classic Rose, Classic Muscat te već spomenuti vrhunac Grof Millennium Vintage 2000., od sorti chardonnaya i rajnskog rizlinga.

  Kao odgovor na svjetski poznata talijanska pjenušava vina Prosecca, proizvedena od baznog vina sorte Glera, pomalo poseban i iznenađujući, ali jednostavan i dobar je pjenušac Davora Zdjelarevića proizveden na bazi slavonske Graševine pod imenom Grof Grasecco (Charmat metoda). Kreativno, ovim je proizvodom Zdjelarević opet otvorio novu temu nadolazećih i sve brojnijih slavonskih pjenušaca. Njegovu ideju su ubrzo podržali i slijedili i enolozi vinarije Feravino svojom novom serijom pjenušaca uključivo i s Graseccom. Hrvatska pjenušava utakmica se ubrzava, a ljeto je pravi trenutak za hrvatsko pjenušavo osvježenje u omiljenom restoranu ili baru. Tko jednom kuša i otkrije dobre emocije pjenušaca u svakodnevnoj potrošnji, i sam postaje sudionik u razvoju ove sve popularnije vinske kategorije u hrvatskom vinarstvu.

 • Životni salto starog vinskog virtuoza

  U svjetlu novih uspjeha, osvojenih dviju velikih zlatnih medalja na nedavno održanom 60. međunarodnom ocjenjivanju vina „Vino Ljubljana“ 2018. za vina Nagual bijeli 2013. i Muškat brutal 2009. koja su bila i najbolje ocijenjena hrvatska vina, pionir hrvatskog vinarstva Davor Zdjelarević u razgovoru za Restaurant&Hotel evocira svoja poslovna iskustva te daje osvrt na hrvatsko vinarstvo i svoj inovativni projekt prve hrvatske difuzne vinarije.

  Ako izuzmemo sve već poznate detalje iz impresivnog životnog puta vinara Davora Zdjelarevića kao pionira hrvatskog vinarstva u trenutku kada moderna hrvatska vinska scena kroz 35 godina rasta doseže granice svoje ekspanzije, postavlja se pitanje odakle i danas tolika poslovna inspiracija ovog vinskog virtuoza. Kada je nedavne 2014. godine, nakon 30 godina razvoja i tek 11 godina nakon otvorenja prvog ozbiljnog vinskog turističkog projekta u Hrvatskoj – hotela i restorana obiteljske vinarije u Brodskom Stupniku, Davor Zdjelarević prodao svoje velebno imanje, mnogima je bila nerazumljiva takva poslovna odluka.

  I onda upravo kada su svi pomislili da je napustio vinarstvo, okupivši svoje dugogodišnje prijatelje, kolege vinare te poslovne partnere iz Hrvatske i svijeta na impresivnoj proslavi 30 godina poslovne obljetnice i 52. godine života u zagrebačkom hotelu Esplanade u proljeće 2016. godine, Davor je ponovno iznenadio te ujedno predstavio svoj novi projekt prve hrvatske difuzne vinarije kojim ponovno diže ljestvicu svojih i hrvatskih vinskih dostignuća.

  Kako vi vidite hrvatsko vinarstvo danas?
  Uvažavajući činjenicu da je vinogradarstvo i vinarstvo jedna od rijetkih privrednih grana koja je u Hrvatskoj doživjela značajni uspjeh u razvoju svojih potencijala, u današnjim tržišnim odnosima otvaraju se brojna pitanja o izazovima stvaranja zajedničkog tržišnog identiteta hrvatskih vina na globalnom, svjetskom vinskom tržištu.

  Uspješnici, pioniri hrvatske vinske scene iz devedesetih godina prošlog stoljeća, poput mojih kolega Plenkovića, Enjingija, Krauthakera, Katunara, Skaramuče, Tomca te kasnije i brojnih drugih, manjih ili većih vinara (od Slavonije, bregovite Hrvatske, Istre do Dalmacije) koji su u vrijeme poslijeratne Hrvatske svojim dobrim primjerom potaknuli opću popularizaciju ove u svijetu vrlo cijenjene proizvodne grane, danas zasigurno zbrajaju račune svojih ulaganja objektivno još uvijek opterećeni prvobitnom akumulacijom kapitala i investicijskih rizika.
  Nakon početnih godina mukotrpnog, ali i vrlo uspješnog razvoja malih i srednjih vinarija i velike bivše socijalističke vinarije poput Kutjeva, Belja, Iločkih podruma, Agrolagune i drugih, osvanule su reinkarnirane u novom poduzetničkom duhu osvježene kapitalom velikih poduzetnika.

   

  Već ozbiljno veliku vinsku scenu zadnje desetljeće dodatno su začinili i novi takozvani Lifestyle investitori. Iz hedonizma svog osobnog odnosa prema vinu oni su investirali ne mali kapital iz svojih drugih poslova, a temelje stvaranja svog tržišnog identiteta pretvorili u sebi dopustivi, vrlo skup hobi.

  Kakva je perspektiva Hrvatske kao vinske zemlje na svjetskom tržištu?
  Potaknuti početnim zanosom vinskog hedonizma i individualnog tržišnog ugleda brojnih novih vinara, gotovo u svim hrvatskim vinskim regijama osviještena je i nužnost udruživanja u procesu definiranja zajedničkih marketinških ciljeva u stvaranju kvalitetnije tržišne komunikacije kako regionalne promidžbe na domaćem tržištu tako i Hrvatske kao vinske zemlje na svjetskom vinskom tržištu.

  Logičnim slijedom u tom procesu rodilo se i krovno udruženje hrvatskog vinarstva pri HGK koje je gotovo u zadnji tren zajedničkim radom osvijestilo potrebitost razvoja krovnog hrvatskog tržišnog identiteta pod vrlo dobro osmišljenim radnim nazivom “Vina Croatia – vina Mosaica”.

  Konačno, osvijestili smo činjenicu da bez obzira na brojne pojedinačne uspješnice u međusobnom nadmetanju na domaćoj vinskoj sceni ne možemo sami sebi biti dovoljni jer tek smo sada na pragu otkrivenja da je glavno pitanje budućeg opstanka hrvatskog vinarstva na svjetskoj vinskoj sceni uvjetovano osvještavanjem potrebe za brzim te dobro osmišljenim i kvalitetnim marketinškim akcijama u stvaranju zajedničkog nacionalnog identiteta.

  Zahvaljujući rastućem hrvatskom turizmu kao moćnom prezentacijskom poligonu čiju perjanicu predstavlja upravo hrvatsko vinarstvo, taj proces ide u dobrom smjeru.

  Izuzmemo li realan osjećaj nemoći naše male Hrvatske i njenog produkcijskog volumena u usporedbi s veli-kim svjetskim proizvođačima i tržištem vina, moramo se
  ipak okrenuti iza sebe i biti ponosni što smo sve i u kakvim okolnostima već postigli. Uz već dobar slogan „Hrvatska vina mozaika“ ja bih dodao, na dobrom smo putu,
  Hrvatska je boutique zemlja s boutique vinima i zasigurno će postati draguljarnica svjetske vinske scene.

  Ima li poslovnih rizika u vinskom biznisu na hrvatskom tržištu?
  U tim procjenama uvijek je važno biti što bliže realnosti. Osim zanosnog hedonističkog entuzijazma vinskog biznisa, početna faza uvijek iziskuje velika ulaganja
  na dugi rok. Vinograd traži slugu, a vino dugi proces tržišnog etabliranja, stoga se često tek nakon početničkog zanosa i opijenosti slavom spoznaju stvarne zamke ovoga naoko dobrog biznisa.

  Oprez je stoga uvijek nužan i važno je na vrijeme prepoznati vlastite potencijale i rizike. Također, važno je istaknuti da broj vinara na hrvatskom tržištu danas već nosi
  veliku međusobnu konkurenciju, dok značajno izražena sezonalnost financijskog tijeka uvjetuje održivost.
  Prvobitna akumulacija kapitala u hrvatskom vinarstvu još nije gotova i mnogi se vinari još bore kako bi amortizirali tako brze investicije. Prednost u održivosti takovih ulaganja imaju vinarije i vinari u turističkoj zoni koji značajnu prodaju ostvaruju na svom pragu, no ipak vjerujem -preživjet ćemo!

  Što je uvjetovalo Vaš životni zaokret, kako ste osmislili novi projekt difuzne vinarije i što on zapravo predstavlja?
  Od ranih početaka 1985. sve do 2014. godine, ostvarivši maksimum potencijala osobnog razvoja i ulaganja u našoj vinariji u Brodskom Stupniku s produkcijom vina od 350.000 boca, te težnjom i ambicijom daljnjem proširenju i rastu na magičnih milijun boca, čovjek u tren zastane i postavi si brojna pitanja.

  U početku bijaše mladost, ludost, želja i snaga, dok s godinama dolazi mudrost i razum. Sve to naposljetku sa sobom donosi i nova razmišljanja te pravovremene i odgovorne životne odluke. Kako rekoh, u trenu sam zastao…, sabrao realnosti trenutka, preostalu životnu energiju i potencijale istovremeno pokušavajući spoznati nove unutarnje izazove.

  Odluka je intuitivno došla i na čuđenje mnogih u jesen 2014. godine prodali smo naš nekretninski dio posla, veći dio vinograda, vinariju, hotel i restoran u Brodskom Stupniku.
  I upravo kada su svi pomislili da napuštam vinarstvo, okupivši svoje dugogodišnje prijatelje, kolege vinare te poslovne partnere iz Hrvatske i svijeta na proslavi 30. poslovne obljetnice i 52. godine života u hotelu Esplanade Zagreb u proljeće 2016. godine najavio sam i predstavio naš novi projekt „No. 1“ prve hrvatske difuzne vinarije.

  Projekt je to u kojem svoje nove enološke ambicije ispunjavam i razvijam kreacijama malih boutique serija vina, proizvedenih od brojnih autohtonih sorti u gotovo svim vinskim regijama Hrvatske. Bogatstvo naših regionalnih različitosti i autohtonih sorti, a posebno zajedništvo rada s drugim kolegama vinarima u našim novim enološkim kreacijama pod imenom „Zdjelarević vino selekcija “ moj je novi životni izazov. Otvorena vrata vinograda i podruma mojih partnera, kolega vinara i stručna enološka suradnja s njima u ostvarenju tog projekta, ispunjenje je mog trenutnog životnog puta. Hvala im na tome.

  I nije to sve, u narednim godinama slijedi još iznenađenja, mladi smo, a do stote imamo još puno toga za pokazati!

 • zeljko-vinskeprice.blogspot.hr: DAVOR ZDJELAREVIĆ – Moje difuzno vinarstvo je prošlo dvogodišnju inicijaciju, ljudi konačno shvaćaju što radim!

  Nedavno predstavljanje svojih vina u osječkoj vinoteci Vinita Davor Zdjelarević je napravio na uistinu spektakularan način. Neki bi rekli da je bio brutalan u demonstraciji svoje difuzne moći, jer je brojnoj publici podario na kušanje čak 16 različitih vina.
  • Hoću da ljudi kušajući moju žlahtinu, malvaziju, graševinu, chardonnay, babić…, shvate moju interpretaciju tih sorata. Mislim da je jedinstveno i vrlo hrabro ući u nečiji prostor i krenuti raditi neku sortu koju već radi velik broj etabliranih vinara, a pritom i očekivati od toga neki rezultat. To su za mene izazovi, a ja dobivam vlastitu energiju stvarajući sebi izazove! A da se sve pokazuje i uspješnim, dokaz je, primjerice, moja malvazija koju uspijevam prodati i u Zagrebu i po moru, recimo u Zadru, gdje je u 5-6 restorana pretekla i Kozlovića i još neke druge istaknute proizvođače malvazije… Mogu vam reći da nakon dvogodišnje inicijacije tog mog projekta ljudi konačno shvaćaju što to ja radim!
  Moram priznati da sam u početku Davorove ere difuznog vinara morao posegnuti za rječnikom ne bih li tamo pokušao dobiti odgovor, barem na teorijskoj razini – čime se taj čovjek bavi?! Tako sam, konzultirajući Hrvatski enciklopedijski rječnik, “otkrio” da se Davor Zdjelarević po napuštanju Brodskog Stupnika proglasio “razasutim, raspršenim, rasprostranjenim bez velike gustoće čestica” vinarskim apatridom koji svoj “novi” vinarski identitet traži u suradnji s kolegama iz različitih regija otkupljujući od njih vino koje se radilo po njegovim enološkim savjetima i koje se prodaje po njegovim trgovačkim kanalima. Davor je, tako, 2014. godine napustio Brodski Stupnik, ali je, u isto vrijeme, zaposjeo određene kapacitete u Erdutu u vinariji Jasne Antunović, u Baranji kod Slavka Kalazića, u Istri kod Alfreda Cosseta ili u Sloveniji u Orešju nad Sevnicom kod Zdravka Mastnaka. I kad se tako pogleda, on se uistinu razasuo diljem Lijepe naše, pa i šire! U njegovu difuznu priču uključeni su još i Mladen Süber u Erdutu, Vlado Kašner u Kutini, Miroslav Palinkaš u Novom Vinodolskom, Alenko Dunđer u Jadrtovcu, Bernard Kozina u Roti na Pelješcu, a u pripremi je suradnja s Kraljevskim vinogradima u Petrčanima, Vinarijom Zadro u Domanovića u Hercegovini, Vinarijom Lazar u Makedoniji…
  Kad se sve zbroji, Davor Zdjelarević difuzno na godišnjoj razini proizvede 60.000 butelja vina širokog asortimana – od žlahtine i malvazije, graševine, chardonnaya, babića, plavca malog, cabernet sauvignona, sauvignon blanca do žilavke ili pinota crnog i zinfandela. Reklo bi se – konačno je stvorio uvjete za svoju životnu ideju proizvodnje Grand Balkan Cuvéea, “regionalne kupaže” u kojoj bi Davor u jednoj boci imao pomiješane pošip, rebulu, malvaziju, žlahtinu, škrlet, žilavku, tamjaniku i moravu!
  • Ta kupaža je, praktički, unaprijed prodan proizvod s kojim će biti opskrbljeni najbolji restorani bivše države. Naravno, vino mora biti beskompromisno dobro, kaže Davor.
  Naravno, u odnosu na prvotne planove, koji su pretpostavljali podizanje novih 25 hektara vinograda u Brodskom Stupniku i izgradnju novog podruma od 2.000 četvornih metara, okruženih luksuznim kućicama s bazenima i teniskim terenima, difuzni Grand Balkan Cuvée će se proizvesti u – Sarajevu!
  • S vinarima koji će u tome participirati, kao i s mojim partnerom iz Banje Luke, Frutellom, pregovaram oko jednog “detalja” koji je meni kreativno zanimljiv i tražim njihovo sudjelovanje u tome – moja je želja finalnu fazu tipizacije i zrenja toga vina odraditi u Sarajevu! U gradu! Uzet ćemo jedan prostor koji će biti prilagodljiv potrebama. U svim vinarijama će se pripremiti bazna vina za finalnu fazu kupažiranja i zrenja u Sarajevu, otkriva Davor.
  Dakle, Davor ne odustaje, reklo bi se – nikad nije bio vitalniji! I odupire se tvrdnjama da je od vinara postao trgovac. Takvim svojim kritičarima odgovara da bi, kad bi želio biti trgovac, “kapital uložio u uvoz vina pet-šest značajnih svjetskih vinarija te, primjerice, distribuirao Dom Perignon i tako zaradio znatno veći novac”!
  • Nisam umro, ne znam zašto se čude mojoj žilavosti. Sad radim bez pritiska da nešto moram, jer nemam nikakav teret obveza prema zaposlenicima ili bankama ili bilo čemu. Sad radim za svoj gušt! I samo ono što je probrano! U lošoj godini uopće nemam imperativ nešto raditi, jedino prema čemu se ravnam su kvalitetni kupci koji su spremni to što napravim kupiti – i platiti. To je najvažnije. Danas nema vinarije u Hrvatskoj koja nema problema sa stabilnošću svojih ulaganja, prodaja, naplate… Svi po tom pitanju plešu na ivici noža. A igra je najbitnija, jer zapravo je previše troškova održavanja sustava koji vas određuju u smislu cijena, a to bježi od one domene po kojoj bi htjeli da vino postane isključivo zadovoljstvo i kreacija. Ako netko od velikih vinara preko 50 posto svoje proizvodnje mora prodavati u litrenoj boci ili u rinfuzi, onda to nije to, priča Davor Zdjelarević.
  Evo, prošle su već četiri godine kako nije u Brodskom Stupniku, ali Davora Zdjelarevića kao da se ne želi vidjeti u nikakvom drugom izdanju nego kao vlasnika prekrasnog velebnog imanja u Brodskom Stupniku. Stoga ne čudi što još uvijek ima puno “nevjernih toma” koji sumnjaju u njegovu terminatorsku najavu – “I’ll be back!” Bez obzira i na nikad širu lepezu proizvedenih vina, ponovne kreacije svojih Naguala, pjenušaca poput Grofa Milleniuma – Vintage 2000, koji je čak 14 godina ležao na talogu…
  • I nama je sve bilo jako palo, ali najteže nam je bilo proživljavati reakcije naših prijatelja i poslovnih partnera koji su nas kao ljude poistovjećivali s tim našim posjedom u Brodskom Stupniku. Mi smo bili taj posjed, taj posjed se pretvorio u naš identitet i u jednom trenutku sve to je nestalo!
  Premda će Davor, elegantno raspredajući o svojoj vinskoj priči, spominjati i brojne nagrade koje su njegovi preci dobivali za svoja vina između dva svjetska rata, pa i ranije, vjerojatno aludirajući da je on, u stvari, samo nasljednik bogate obiteljske vinarsko-vinogradarske tradicije, njegov ulazak u vinsku priču 1985. godine bio je – slučajan.
  • Meni je tada bilo tek 20 godina, a vinograd u Brodskom Stupniku obiteljsko nasljeđe. Inače, moji roditelji, i tata i mama su iz Brodskog Stupnika odakle su 1958. godine otišli u Zagreb, gdje sam se ja i rodio 1964. godine. Međutim, kroz djetinjstvo sam hrpu vremena provodio na selu kod djeda i bake koji su bili značajni poljoprivrednici, među ostalim vinogradari i vinari. Dakle, neka obiteljska tradicija je ipak postojala. Moj otac se, kao ekonomist, tamo negdje 1983. godine, nakon djedova infarkta, našao u situaciji da odluči o svom nasljedstvu djeci. Moj otac ima još dvije sestre koje su također bile otišle u Zagreb. Tako je djed mom ocu, uz obavezu dohranjivanja, dao kuću, okućnicu, vinograd, sve to kao glavni dio nasljeđa, dok su kćeri dobile određene parcele zemljišta koje su one brzo rasprodale. Premda se otac obvezao prema djedu, u praksi nije mogao to i ispuniti i obrađivati imanje koje je naslijedio te je, htjeli mi to ili ne, u cijelu priču uključio mene i mog pokojnog brata. Eto, mogu reći da sam tim božjim usudom skoro bio pa predodređen baviti se ovim poslom!
  Davor je svoje prvo vino, graševinu, proizveo 1985. godine. Bilo je to vrijeme kad su na tržištu postojali samo gigantski agrokombinati. Završavajući srednju ugostiteljsku školu te odmah potom “šegrtujući” kod slavnih kuhara Branka Ognjenovića i Steve Karapandže, stekao je uvid u ponudu zagrebačkih restorana i brzo je shvatio da nedostaje vrhunskih vina domaćih vinara u buteljama.
  • Značajan udio na tržištu kvalitetnih vina imali su Slovenci, tad su se puno pila Goriška brda i tamošnji pinot bijeli i rebula. Tadašnje velike vinarije zapravo su se velikim dijelom bavile vinima masovne proizvodnje. Zanimljiv je podatak da su se tada vina u tehnološkom procesu još uvijek pasterizirala na linijama za punjenje. Ja sam, pak, svoja prva vina radio na onaj tradicionalni, starinski način, nije bilo tih pneumatskih preša i tehnoloških postupaka koji su danas svakome dostupni. Grožđe se muljalo u nekakvim drvenim kacama pa se to badnjevima pretovaralo u drvene preše. Kakva su bila ta moja prva vina? Oni koji su ih pili prihvatili su ih s oduševljenjem. Vina su bila svježija, elegantnija, drugačija i – nisu bila pasterizirana na liniji za punjenje! Najmanje 90 posto vinarija je pri punjenu pasteriziralo vina, što se u tehnološkom smislu negativno odražavalo na strukturu vina. Ajde skuhajte ili poluskuhajte vino danas i dobit ćete to što se nekad uglavnom radilo kao najnormalnije! Tek kad sam u svoju proizvodnju ubacio preradu na pneumatskim prešama, shvatio sam razliku u odnosu na vina koja sam prethodno radio. Potrošači su mi počeli komentirati da mi vino nije kao što je prije bilo, malo je tanje! U stvari, kasnije sam, studirajući agronomiju, uvidjeo da smo mi u tom starom načinu imali klasičnu maceraciju koja nam se danas ponovo vraća na mala vrata.
  Davor je od 1985. do 2000. godine kontinuirano i “vrlo skokovito” rastao u proizvodnji, a svake godine se morao suočavati s problemom – nedostatka vina. Krenuo je sa 5.000 litara, a 2000. godine je došao na 140.000 litara. Tada se u dogovoru sa svojom suprugom Višnjom, koja je agronom, odlučio podići 20 hektara novih vinograda zahvaljujući kojima je, kad su došli na rod, dosegnuo proizvodnju od tada impresivnih 300.000 litara vina.
  • Međutim, u tom razdoblju dolazi do pojave velikog broja novih vinara, na snagu je stupio zakon o 0,00 promila alkohola u krvi, i sve je to u određenoj mjeri utjecalo na prodaju vina. Dodamo li tome i pojavu velikih trgovačkih centara koji su doveli do jednog lagano dumpinga s cijenama vina, konkurencija spušta cijene svojih vina… Da bi svoje poslovanje mogli održati pozitivnim, morali smo povećavati proizvodnju da bi zadržali isti financijski nivo. To je bila školska špranca opstanka na tržištu!
  Davor, koji je počeo predosjećati dolazak velike krize, tada odlučuje pokušati kroz partnerski odnos sa stranim ulagačima “dobiti mogućnost značajnijeg izlaska na strano tržište”. Čak i iz današnje perspektive Davor tvrdi da je takvo promišljanje u jednom trenutku vođenja vinarije presudno, čak i imperativ, svim većim vinarima
  • Kad smo se supruga i ja 1997. godine iz Zagreba preselili u Brodski Stupnik, praktički smo s dvoje djece ostali na vjetrometini. U investiciju restorana i hotela smo išli 2000. godine, što je bio logičan slijed svega onoga što sam kroz život, putujući po svijetu, zapravo vidio da u vinskim regijama potpuno normalno funkcionira. I to u nikakvom kontekstu nije bila loša odluka, mi smo od 2003. godine, kad smo otvorili objekt, radili fenomenalno. Samo na ugostiteljstvu smo godišnje zarađivali 3,5 milijuna kuna, uz 5 milijuna kuna na vinu! Ništa nije bilo upitno. Kredit od milijun i pol eura sam nosio na leđima onako, ležerno… Godinu dana prije krize koja je nastupila 2007. godine, ja sam osjetio da taj moment dolazi i odlučio sam da moramo ući u partnerstvo te tako osigurati jedan kanal prodaje vina, računajući na Rusiju.
  Našao je partnere, prodao im je 50 posto udjela u vinariji, od naplaćene polovine dio sredstava je uložio u dokapitalizaciju, dok su Rusi morali uložiti još dodatnih svojih sredstava. S druge strane, dosegnuta proizvodnja od 300.000 litara nije se više onako s lakoćom prodavala kao što je navikao ranijih više od 20 godina. Partnerstvo s Rusima, računao je, trebalo je otvoriti kanal prodaje vina u – Rusiji. Partnerska priča u početku je izgledala gotovo idilično, 2008., 2009. i 2010. godine izvoz u Rusiju iznosio je 20.000, 30.000 i 40.000 litara.
  • Onda je došao neki krizni trenutak i u Rusiji, kad su se i njima poremetili neki njihovi poslovni odnosi, koje oni meni nikada otvoreno nisu ni deklarirali, i došlo je do momenta kad je zapravo ono što smo očekivali napraviti, a krenuli smo u nove investicije, sadnju novih vinograda, čak smo i pripremili novi projekt za proširenje vinarije na milijun litara, građevinska dozvola je bila gotova, čekali smo samo da se otvore fondovi i povuku sredstva, postalo nemoguća misija! Naravno, u svim tim odnosima nikada nije baš onako kako bi čovjek htio te je nekad potrebno neke stvari analizirati i u krugu obitelji. Ja imam dvije kćeri, jednoj je danas 26, a drugoj 24 godine, i razmišljajući o budućnosti, što bi se to moralo dogoditi da one kvalitetno naslijede tu priču i da s tim entuzijazmom i sa svim onim elementima i dimenzijama do kojih sam ja razvio tu firmu, one to nastave raditi, mi smo zajedno na kućnom nivou shvatili da je to zapravo vrlo upitna misija! Djeca u tom trenutku nisu bila u toj fazi da bi one samosvjesno mogle reći: Gle, mi želimo da to bude naša budućnost! Kad kreneš realno razmišljati i staviš stvari na stol, dođeš do jedne spoznaje da život prolazi. I da u nekom trenutku moraš moći odlučiti pragmatično i bez emocija. Na neki način nam se tako nešto i dogodilo…
  Tako je Davor Zdjelarević, pionir hrvatskog privatnog vinarstva, čovjek koji je nekim svojim vinima, poput Naguala, ispisao povijest hrvatskih vina, čovjek koji je u svoju životnu vinsku priču uložio više od četiri milijuna eura, odlučio napustiti partnerski odnos, prodati svoj udio u vinariji i vinogradima te napustiti djedovinu u Brodskom Stupniku na kojoj je izgradio svoje ime.
  • To su bili teški trenuci, snažne emocije, naravno, ali naprosto u životu nema kompromisa kad dođeš u situaciju da moraš nešto promijeniti, jer ćeš, nastaviš li istim smjerom, poginuti! Godinu i pol dana nisam ništa radio, upao sam u jedan vakuum iz kojeg sam izašao kad sam vidio koliko je bilo i likovanja zbog mog izlaska iz vinske priče. Takvi neki odnosi i trenuci kod mene su izazvali samo još veći inat. Razmišljajući tih godinu i pol dana, od proljeća 2014. do jeseni 2015. godine, što i kako dalje, sam sebi sam rekao: Pa gdje piše da meni trebaju bačve, pumpe, vinogradi, da bih se ja bavio kreacijom vina, poslom kojeg najbolje znam?! Onda sam razmišljao: Čekaj, mogao bih sad kupovati grožđe, ali ako kupim grožđe, trebao bih imati svoj podrum, trebam investirati u neke nekretnine… Onda sam zaključio da ja to ne želim, ali da želim u toj nekoj svojoj virtualnoj difuznoj vinariji funkcionirati kao svojevrsni mastermind! Mozak priče!
  Napuštajući ruskog partnera Davor je sačuvao pravo na svoje ime, kao i arhivu. A njegova arhiva uistinu je riznica iz koje uskoro možemo očekivati mnoštvo iznenađenja. Kao što je mnoge iznenadio svojim pjenušcem Grof Millenium – Vintage 2000 odležanim čak 14 godina na talogu!
  • Sad se bavim isključivo vinima koja mene zadovoljavaju i onda ih promoviram i predstavljam – hoćeš ih ili nećeš kupiti, nisam time opterećen, ali čvrsto stojim iza kvalitete proizvoda kome definiram cijenu prema mom sustavu vrijednosti. Evo, puno je polemike oko cijene Grofa Milleniuma – Vintage 2000 i njegovih 500 kuna u veleprodaji, odnosno 750 kuna u vinotekama. Daš čovjeku podatke o proizvodu – da je to stajalo 14 godina na vlastitom talogu, da je svega 1.500 boca i da je po mnogo čemu unikatan proizvod, ali takvima uvijek odgovara kupiti za istu cijenu neki drugi inozemni pjenušac. Ma, pozivam sve takve, izazivam ih da dođu s tako kupljenim pjenušcima koje su platili 100-200 eura i donesu ih na slijepo kušanje, svakome plaćam njegove troškove budu li na tom kušanju prošli bolje od Grofa Milleniuma – Vintage 2000, rekao je Davor nakon što se krajem 2016. godine pojavio na tržištu s tim uistinu spektakularnim pjenušcem!
  Nakon u hrvatskim uvjetima perverzne igrarije s pjenušcem kojeg je toliko dugo držao na odležavanju, Davor je proizveo još nekoliko pjenušaca (Frizzante Chardonnay, Grof Classic Brut i Grof Classic Rose) i time “dao gas” u jednom vinskom segmentu “kojim se u Hrvatskoj ozbiljnije bavi tek 5-6 vinara koji su na pjenušcima izgradili svoju prepoznatljivost”. Pjenušce radi u Sloveniji kod “majstora penina” Zdravka Mastnaka. Na etiketi frizzantea Chardonnay Davor je, štoviše, svima poručio da, “kao i uvijek kada je potrebno biti u trendu, Davor Zdjelarević ide u korak s vremenom!” Međutim, Zdjela, kako ga zovu prijatelji, poodavno se izborio za vrlo poseban status na vinskoj sceni zbog kojega ga neki obožavaju, neki preziru, nitko ne osporava, ali svi – uvažavaju.
  Što u praksi znači Davorova difuzija? Dakle, s obzirom da je prodao nekretnine i vinograde, on u dogovoru s kolegama, čije grožđe želi imati kao sirovinu za svoja vina, koordinira modalitete enološke kreacije koja će u konačnici imati – njegov potpis.
  • Kad hoću iz tog i tog vinograda proizvesti to i to, jer znam da je tamo mikro top lokacija, onda s vlasnikom vinograda dogovorim poslovnu suradnju. To znači da ja kupujem cijelu uslugu – grožđe, podrum, prostor, a sve to se valorizira kroz cijenu vina koje se puni pod mojim brandom – Zdjelarević Wine Selection (ZWS). Pritom obavezno na etiketi navodim da vina puni ta i ta vinarija po tehnologiji Davora Zdjelarevića za ZWS. U tom odnosu ja nemam nikakvih peripetija i zavrzlama sa Zavodom za vinarstvo, nekakvim posebnim registracijama, cijela proizvodnja praktički ide iz postojeće površine i zaštite koju ima određena vinarija. Definitivno sam odlučio da više ne želim ulagati u nikakve nekretnine, bavit ću se samo vinskim kreacijama u prostorima od kolega vinara s kojima ostvarim takve dogovore, pojašnjava Davor Zdjelarević.
 • FOTOGALERIJA IZ RESTORANA “KAŠTEL”, BASTION Predstavljena slavonska kuhinja s vinima “Zdjelarević” na jedinstven i novi način

  Izvor: znet.hr

  U idiličnom okruženju zadarskih bedema na lokaciji koja odiše duhom drevnog Zadra i njegovog prebogatog kulturnog naslijeđa, u jedinstvenom i otmjenom hotelu „Bastion“ sitno je vezao slavonski gastronomski bećarac. „Kampo KAdvent“ kao dio adventske manifestacije ponudio je gastronomiju i najbolje od svoga programa, a dunja i kukuruz kao dekorativni elementi na stolu dobrodošlice s dimljenim i standardnim kravljim sirevima, krvavicama i čvarcima – bili su samo uvod u „izabrana jela slavonske kuhinje“,odnosno gastronomski spektakl u hotelskom restoranu „Kaštel“i prezentaciju slavonske kuhinje. Chefovi restorana „Kaštel“ bili su Peruanac Bruno Cezar Lerzundi i Slavonac Marko Bošković, a izabrana vina „Zdjelarević Vino Selekcije“ predstavio je osobno vlasnik Davor Zdjelarević. U sljedovima, gostima su posluženi volovanes punjen tartarom od kulena sa slatko-kiselim papričicama poslužen s novim Rosé Cabernet Sauvignon, a nakon toga pulled pork (vučena svinjetina) na kremi od dimljene slavonske paprike, štrudla od kiselog kupusa sa slaninom te umakom od matovilca – sve sljubljeno s prošlogodišnjim Chardonnayem.

  „Ovo je naša nova priča i rezultat dugogodišnjeg rada u biznisu kojega sam učio i u kalifornijskoj Napi. Smanjili smo produkciju, ali proširili asortiman“, govorio je Zdjelarević predstavljajući vina u vrlo opuštenoj večeri. Uslijedilo je ono najbolje: glazirani jelen s rimskim njokom i Cabernet Sauvignonom iz 2013. godine, no kako bi sve bilo podvučeno slavonskim, rimski njok je umjesto griza imao buće i čvarke. Idealan izbor uz čvarkuše – peciva od čvaraka koja su pratila svaki slijed.

  „Izbor namirnica bio je tradicionalan slavonski. To je nešto na čemu smo odrasli i moj otac i ja, ali kako imamo chefa iz Perua kojemu je dovoljno pokazati namirnicu i objasniti što mi u Hrvatskoj radimo s njom, on u cijelu priču unese nešto novo i posebno. Pravo je zadovoljstvo raditi s njim“, priča chef Bošković objašnjavajući kako je takav intimistički pristup uz jednostavnost i prepoznatljivost hotelskom restoranu donio brojnu publiku. Potvrda je stigla i na samoj večeri – svaki je slijed hrane i vina popraćen pljeskom i odobravanjem sa stolova ispunjenih do posljednjeg mjesta.

  „Svi smo imali sjajnu energiju, a kada je tako siguran sam da se gosti vraćaju“, dodaje Vinkovčanin Bošković koji posljednje tri godine radi u restoranu „Kaštel“ hotela „Bastion“.Uspjeh restorana, kao i cijelog otmjenog i luksuznog hotela s wellnessom, objašnjava vrlo jednostavno na primjeru iz – kuhinje.

  „Želja mi je da svaki osobni susret s gostima počne i završi s osmijehom. Dobra energija i pojedinačni pristup svakom gostu jednako su važni kao i vrhunska hrana“, kaže chef „Kaštela“ najavljujući nove gastronomske prezentacije u vrijeme „Adventa u Zadru“ i „Kampo KAdventa“. Restoran „Kaštel“ tako će već sljedećeg petka tematski ponuditi dalmatinsku kuhinju s crnim vinima čuvene vinarske obitelji Senjković s Brača. Slijedi 22. prosinca večer fuzije španjolske kuhinje i hrvatskih vina u kojoj će chef Bruno Cezar Lerzundi demonstrirati svoje španjolske korijene, a 29. prosinca na vrhuncu ove godine predstavit će se nikad viđeni specijaliteti peruanske kuhinje s odabranim pivama.

   Restoran „Kaštel“: Isto, ali drukčije. Jednostavno, ali ukusnije

  „Bit će brudet, ali malo drukčiji. Bit će i riba, ali opet malo drukčije“, tako nam chef restorana „Kaštel“ najavljuje novu tematsku večer sa dalmatinskim specijalitetima. To „malo drukčije“ Marko Bošković naziva i dekonstrukcijom, a ilustrira primjerom deserta posluženog na slavonskoj večeri u hotelu „Bastion“. Posluženi su klasični salenjaci sa šljivom, išleri s kremom na bazi oraha te pita od jabuka.

  „Poslužili smo ono što smo kao djeca najradije hvatali sa stola na kojemu su naše bake stavljale blagdanske slastice. Dekonstrukcijski smo izveli pitu od jabuka, odnosno sveli smo je na njezine osnovne elemente bez previše miješanja okusa. Time hrana postaje jednostavna i ukusnija“, tvrdi Bošković, a nakon kušanja deserta nije bilo onih koji se s ovim ne bi složili.

  Pogledaj fotogaleriju!

   

 • Zadarski.hr: Večer probranih jela slavonske kuhinje i vina Zdjelarević

  Izvor: zadarski.hr

  Tematska gastro večer priprema se večera u restoranu Kaštel hotela Bastion na Muraju. Riječ je zapravo o ‘wine and dine’ slow food zabavi na kojoj će chef Kaštela, peruansko-hrvatski kuhar Bruno Cesar Lerzundi Vagner sa svojim timom, pripremati probrana jela slavonske kuhinje i to u četiri slijeda s tim da će goste dočekati slavonski stol za ‘zalogaj s nogu’ s klasicima kao što su čvarci i kulen.

  Toplo predjelo će biti Vučena svinjetina na kremi od dimljene slavonske paprike sa savijačom od zelja i čipsom od slanine dok je glavno jelo Glazirani jelen s rimskim njokom od buće i čvaraka na kremi od matovilca.

  Ostala jela neka budu iznenađenje. Sljedove će pratiti vrhunska vina poznatog slavonskog vinara Davora Zdjelarevića.

  Ovaj slavonski slow food event počinje u 20 sati.

 • Večer probranih jela slavonske kuhinje i vina Zdjelarević

  Izvor: zadarski.hr

  Tematska gastro večer priprema se večers u restoranu Kaštel hotela Bastion na Muraju. Riječ je zapravo o ‘wine and dine’ slow food zabavi na kojoj će chef Kaštela, peruansko-hrvatski kuhar Bruno Cesar Lerzundi Vagner sa svojim timom, pripremati probrana jela slavonske kuhinje i to u četiri sljeda s tim da će goste dočekati slavonski stol za ‘zalogaj s nogu’ sa klasicima kao što su čvarci i kulen.

  Toplo predjelo će biti Vučena svinjetina na kremi od dimljene slavonske paprike sa savijačom od zelja i čipsom od slanine dok je glavno jelo Glazirani jelen s rimskim njokom od buće i čvaraka na kremi od matovilca.

  Ostala jela neka budu iznenađenje. Sljedove će pratiti vrhunska vina poznatog slavonskog vinara Davora Zdjelarevića.

  Ovaj slavonski slow food event počinje u 20 sati.